Ginekološka ordinacija Novi Sad ginekolog Dr Dejan Ninčić - Kontracepcija
top of page

POLIKLINIKA

EUROLAB

Kontracepcija

Updated: Jan 8, 2021

Kontracepcija podrazumeva korišćenje različitih metoda u cilju sprečavanja neželjene trudnoće.

Metode kontracepcije su mnogobrojne, a odnosu na kulturološke razlike, navika i nivo zdravstvene prosvećenosti zavisi kako odabir tako i primena nekih od kontraceptivnih sredstava.

Prirodne metode sprečavanja začeća kao što su računanje plodnih dana, prekinuti polni odnos ili merenje temperature su najnesigurniji načini kontrole začeća i danas se od strane medicinskih radnika ne preporučuju kao metode izbora kada je reč o savremenoj kontracepciji.

Primena mehaničkih kontraceptivnih sredstava, na prvom mestu kondoma, a potom i dijafragme, cervikalne kapice ili sunđera imaju svoje značajno mesto i nejčešće se preporučuju u kombinaciji sa drugim, pre svega hemijskim ili hormonskim metodama kontracepcije. Ovde ističemo značaj upotrebe kondoma koji osim što služi za sprečavanje neželjene trudnoće ima, možda i važniju ulogu, a to je sprečavanje prenošenja seksualno transmisivnih bolesti ( HIV, sifilis, gonoreja, infekcije sa Hlamidijiom, Mikoplazmom, Ureaplzmom i drugim bakterijama).

Hemijska sredstva kontracepcije deluju lokalno, uglavnom sa ciljem onesposobljavanja spermatozoida (spemicidna sredstva) smanjujući njihovu pokretljivost ili ih direktno uništavaju. Koriste se u vidu vaginalnih gelova, kapsula, tableta ili vaginalnih filmova. Najefikasniji su u kombinaciji sa drugim kontraceprivnim metodama (npr. istovremena upotreba kondoma i nekog spermicidnog hemijskog kontraceptiva).

Hormonska kontracepcija je daleko najpopularnija metoda sprečavanja neželjene trudnoće i najviše se upotrebljavaju oralni kontraceptivi (kontraceptivne pilule). U svom sastavu sadrže kombinaciju hormonskih derivata (supstance slične estrogenu i progesteronu) koji sprečavaju ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) i na taj način onemogućavaju začeće. Upotreba oralnih kontraceptiva zahteva disciplinovanu korisnicu koja će svaki dan približno u isto vreme (obično ujutru) uzeti tabletu i na taj način omogućiti efikasno delovanje oralnog kontraceptiva. Preskakanje doze se ne preporučuju u period dužem od 12 sati jer se efikasnost pilula značajno smanjuje, a sigurnost metode dovodi u pitanje. U tim slučajevima obično preporučujemo korisnicama da nastave upotrebu propisane terapije, ali da se i na još neki način (upotreba kondoma) zaštite od trudnoće do sledećeg ciklusa ( nove kutije pilula). Metoda oralne kontracepcije se preporučuje ženama nepušačima do 40 godine života, a pušačima do 35 godine života.

Intrauterini kontraceptivni uložak (popularno nazvan spirala) se preopručuje ženama koje ne nameravaju više da rađaju i mogu biti hormonske i nehormonske. Kolu vrstu spirale će ginekolog preporučiti, zavisi od trenutnog ginekološkog zdravlja kao i od uzrasta pacijentkinje. Kod neurednih krvarenja, kod žena koje su navršile četrdeset godina života i ulaze u perimenopauzalni period kada se očekuju poremećaji menstruacionog ciklusa, metoda izbora su hormonske spirale (najčešće sa derivatima progesterona). Postavljanje spirale se sprovodi u giinekološkim ambulantama, u toku menstruacije, a prosečno vreme koje se preporučuje za korišćenje postavljenje spirale je 5-7 godina, zavisno od uputstva proizvođača. Nakon tog perioda spiralu je potrebno izvaditi odnosno zameniti sa novom.

Danas postoje i savremene metode kontracepcije u vidu potkožnih implanta koji postepeno otpuštaju aktivnu hormosku supstancu kao i hormonski prstenovi koji se obično plasiraju u vaginu.

Trajne metode kontracepcije su metode sterilizacije i to kod žena podvezivanjem jajovoda, a kod muškaraca podvezivanjem semenih kanala. Obe metode su hirurške i sprovode se u bolničkim ustanovama.

Na kraju treba napomenuti da ni jedna od navedenih metoda kontracepcije nije u potpunosti sigurna, ali njihova međusobna kombinacija je gotovo u 100% slučajeva delotvorna. Ono što je neosporno, najgori način kontrole začeća je abortus (instrumetalni prekid neželjene trudnoće) jer može biti praćen mnogobrojnim komplikacijama koje u konačnom mogu dovesti i do neplodnosti.


Autor teksta:

Prim.dr sci med. Dejan Ninčić

specijalista ginekologije i akušerstva

Poliklinika Eurolab Novi Sad



134 views0 comments
bottom of page