top of page

POLIKLINIKA

EUROLAB

Celulit? Ne, hvala!

Iako je celulit boljka svih nas, muškaraca i žena jednako, kod žena je problem vidljiviji, te predstavlja značajan izvor frustracija. Bez brige, imamo rešenje. U borbu sa celulitom, kao i sa drugim oblicima viška masnih naslaga, krećemo promenom načina ishrane. Dakle, naoružajte se strpljenjem za ovu bitku i verujte nam – neće biti nimalo strašno kako se čini. Šta više, biće ovo jedna „ukusna“ borba. Počećemo sa manje popularnim, „ne, nikako“ namirnicama.

 

Ako se borite protiv celulita nikako ne smete:

  • dosoljavati hranu

  • jesti prženu hranu

  • kombinovati masti i šećere u istom obroku

Da obrazložimo...

Cilj je da se oslobodimo viška vode i masnih naslaga.. so zadržava vodu (natrijum, da budemo precizniji), a najbrži način da dobijete puuuuno masnih naslaga je da jedete pomfrit i napolitanke. Pored spomenutih „comfort food“, savetujemo vam da zaobiđete pekare (SVE) u širokom luku. Ne postoje integralni kroasani i pogačice sa čvarcima (na našu veliku žalost) i ne dajte se prevariti posipom od semenki preko puter kifli. A kako bi vam što pre skrenuli pažnju od mirisa peciva, evo šta SMETE da jedete.

Ako se borite sa celulitom vreme je da navalite na:

I konačno, kako treba da izgleda dnevni meni jednog borca protiv celulita?

Počnite dan sa ovsenim pahuljicama, jogurtom i bananom. Užina su borovnice i kiselo mleko. Ručak je povrćna supa, belo meso i tikvice sa grila, preliveno maslinovim uljem, zelena salata. Užina su lešnici, a večera je oslić sa salatom od paradajza i rukole. Prijatno !

Šta je zajedničko za povrće, voće i cela zrna? Vlakna! Ovi nutrijenti su krucijalni za svakoga što želi da smrša, bilo gde (žene uglavnom oko kukova, muškarci oko stomaka). Nerastvorljiva vlakna iz, na primer krastavca nose 0 kalorija, a čine nas sitim. Poboljšavaju rad creva i sprečavaju nadutost i zatvor. Hrane dobre bakterije i time poboljšavaju varenje. Sve to uz dodatni benefit vitamina i minerala koje nose ove tri grupe namirnica.

Riba, meso i jaja su izvori proteina. To su naše gradivne materije, a bez mišića nema ni trošenja kalorija. Ribu, meso i jaja pecite bez ulja i masti ili kuvajte, kako biste izbegli zasićene masti. Unosite ih u svakom većem obroku, a ujedno su to i namirnice koje bez griže savsti možete jesti i kasno uveče (sa salatom na primer).

Orašasto voće (i morska riba) su izvor dobih masti koje su nam krucijane za dobar imunitet, ali i za dobar hormonski status i konačno za lepši izgled kože. Pazite da količina lešnika, badema oraha.. bude do 30g dnevno i da ova užina bude odvojena od većih obroka.

  • Facebook
  • Instagram

© 2020 Poliklinika Eurolab. Laze Nančića 2, Novi Sad

 ☎ 064/825-8875, 021/632-2221

bottom of page