MAGNETNA STOLICA U GINEKOLOŠKOJ ORDINACIJI EUROLAB: EFIKASNO LEČENJE NEVOLJNOG MOKRENJA
top of page

POLIKLINIKA

EUROLAB

MAGNETNA STOLICA U GINEKOLOŠKOJ ORDINACIJI EUROLAB: EFIKASNO LEČENJE NEVOLJNOG MOKRENJA

Nevoljno mokrenje je svako nevoljno ispuštanje mokraće, a o ovom problemu, koji im značajno narušava kvalitet života, žene, na žalost, često ćute.


Najčešće se javlja kod žena srednje životne dobi, posle 40. godine života, kao i kod porodilja. Najčešća je takozvana stres urinarna inkontinencija, kada do nevoljnog mokrenja dolazi prilikom fizičkog naprezanja (kijanje, kašljanje, ustajanje, sedanje).


Može se ispoljiti i kao potreba za hitnim, nenajavljenim mokrenjem (urgentna inkontinencija) kada je taj nagon toliko jak i iznenadan da žena prosto nema vremena da stigne do toaleta čak i kada je u stanu. Kada se javi tokom noći remeti san, što može dovesti i do psihičkih problema.


Kako kaže specijalista ginekologije i akušerstva Dejan Ninčić iz Poliklinike Eurolab, najčešći uzrok tegoba sa nekontrolisanim mokrenjem je slabost mišića karličnog dna. Ti mišići oslabe, bilo u menopauzi jer nedostaju estrogeni, bilo kao posledica rastezanja tokom trudnoće i porođaja. Slabost tih mišića može, takođe, dovesti i do problema u seksualnim odnosima. Kada je u pitanju lečenje, kaže naš sagovornik, nekada su primarno rešenje bile operativne procedure kojih ima nekoliko, ali sve su imale neizvestan ishod - nekada su se tegobe značajno smanjivale, ali su se u nekim slučajevima i značajno pogoršavale.


Poznate su, dodaje, Kegelove vežbe čiji je cilj da žena sama jača mišiće karličnog dna. Vežbe se uče u toaletu, kada prekidanjem mlaza mokraće žena oseti koje mišiće treba da stisne, a zatim vežbe radi van toaleta i to uglavnom većina ginekologa preporuči kao prvu liniju terapije koja može da uspore proces napredovanja problema.


Primenjivala se i elektrostimulacija, ali je, navodi dr Ninčić, ona za ženu dosta neprijatna, a rezultati nisu bili najsjajniji, iako su uspešniji od Kegelovih vežbi. Ovo je dosta dugo bila standardna procedura u Betaniji.


Danas postoji savremenija i komfornija metoda, koja se primenjuje u ambulanti, a to je funkcionalna magnetna stimulacija. Ova 'magnetna stolica' jeste danas metoda izbora u lečenju nevoljnog mokrenja, ističe dr Ninčić:


"U pitanju je stolica koja na sedalnom delu ima dosta jak izvor magnetnog polja koji usmerava elektromagnetne talase na ciljano mesto. Žena seda obučena, komotno, bez bilo kakvih elektroda, uz uputstva kako tačno da se smesti u stolici i izabere se modulacija elektromagnetnih talasa koja će biti najefikasnija za pacijentkinju."


Kod magnetne stolice nema rizika jer je u pitanju fizikalna metoda jačanja mišića. Kontrakcije su desetostruko jače nego što žena može sama da izvede. Tretmani se sprovode dva puta nedeljno, ukupno 16 tretmana, a žena se na stolici zadržava 30 minuta.

Kao rezultat, kod više od 80 odsto žena dolazi do potpunog izlečenja, a poboljšanje se javlja kod više od 90 odsto njih.

Prema rečima doktora Ninčiča, žene nevoljno mokrenje obično prihvataju kao nešto što je neminovnost, a to nije tačno:


"Nevoljno mokrenje je stanje koje može da se popravi i izleči. I ne treba da bude nešto što se trpi, nešto zbog čega se krišom nose rezervni donji veš, dnevni ulošci, pa čak i pelene, nego treba da se prevaziđe tako što će se primeniti resursi savremene medicine."


Razlog zbog kojeg se žene mogu javiti za pomoć jeste i seksualna disfunkcija.

"Seksualna disfunkcija je obično u srednjem životnom dobu uzrokovana upravo slabošću mišića karličnog dna. Takođe, magnetna stolica može da se kombinuje sa procedurama radiofrekventne i ultrazvučne rejuvenacije vagine koja je jako bitna za seksualnu disfunkciju", navodi dr Ninčić.

bottom of page