Menopauza | Ginekološka ordinacija dr Dejan Ninčić
top of page

POLIKLINIKA

EUROLAB

Menopauza

Životni period kada žena prestane da ima mentruaciju u neprekidnom trajanju od 12 meseci nazivamo menopauzom, Prosečno životno doba kada se javlja menopauza je između 50 i 51 godine. Iako je za mnoge pripadnice lepšeg pola ovaj događaj veoma stresan, smatramo ga potpuno prirodnim sledom nakon završene reproduktivne faze. Najčešće je praćen naglim naletima vrućine, crvenila kože lica i trupa, preznojavanjem i nervozom, a kako se najčešće javljaju tokom noći, često su praćene i poremećajima sna. Navedene tegobe su svakako veoma neprijatne, mogu ozbiljno da naruše kvalitet života, ali sa zdravstvenog aspekta su potpuno bezopasne. Primena nekih preparata na bazi lekovitog bilja kao i psihološka stručna pomoć su najčešće dovoljne terapijska mere, kada su navedene tegobe veoma izražene.

Prevremena menopauza je stanje kada menstruacije izostane pre 40. godine života. U takvim slučajevima je neophodno sprovesti ispitivanje mogućih uzroka detaljnim ginekološkim pregledom, a potom uraditi preventivni pregled određivanja gustine koštanog tkiva, jer je najznačajnija komplikacija ovog stanja osteoporoza (smanjenje gustine koštanog tkiva). Najčešće kod ovih žena je potrebno uvesti hormonsku supstitucionu terapiju koju je neophodno primenjivati do 50. godine, uz redovne kontrole funkcije jetre, masti u krvi i stanja dojki.

Nakon operativnog odstranjivanja oba jajnika u cilju lečenja nekih ginekoloških bolesti, naglo nastupanje menopauze je običo praćeno jakim i neprijatnim subjektivnim tegobama po tipu valunga, a kod žena mlađih od 45 godina, često kao komplikacija naglog smanjenja nivoa hormona mogu da se jave i ozbiljne kardiološke tegobe i osteoporoza. Stoga i u ovakvim slučajevima je neophodna supstituciona hormonska terapija uz redovne opšte i ginekološke preglede.

Kod žena koje su obolele od malignih bolesti dojke kao i nekih zloćudnih tumora genitalnih organa, zamenska hormonska terapija je kontraindikovana.

U svim slučajevima menopauze se preporučuju adekvatna raznovrsna ishrana i redovna fizička aktivnost u cilju poboljšanja opšteg zdravlja kao i minimalizovanja intenziteta menopauzalnih tegoba.


Autor teksta:

Prim.dr sci med. Dejan Ninčić

specijalista ginekologije i akušerstva

Poliklinika Eurolab Novi Sad

bottom of page