top of page

POLIKLINIKA

EUROLAB

MENSTRUACIONI CIKLUS I NJEGOVI POREMEĆAJI

Tokom reproduktivnog perioda, svakog meseca žena doživljava niz hormonalnih promena koji rezultuju pojavom menstruacije. Menstruacioni ciklus traje prosečno 28 dana i u svim slučajevima kada ne dođe do oplodnje jajne ćelije, odnosno do trudnoće, ciklus se završava menstrualnim krvarenjem. Menstruacija obično traje 3 do 5 dana, a svako krvarenje duže od 7 ili kraće od 2 dana se smatra nenormalnim trajanjem menstruacije. Količina menstrualne krvi tokom jednog dana je individualna karakteristika, ali svako krvarenje u sklopu redovne menstruacije koje zahteva da žena promeni vise od 8 uložaka natopljenih mentrualnom krvi tokom 24 sata se smatra obilnijim mentrualnim krvarenjem. Učestala pojava menstruacije nastaje onda kada između dve menstruacije prođe manje od 21 dan, odnosno ređa pojava menstruacije kada između dve menstruacije prođe više od 35 dana.

Poremećaji menstrualnog ciklusa su jedni od najčešćih problema sa kojima se žena sreće tokom reproduktivnog perioda.

Intermenstrualno krvarenje (krvarenje između dve redovne menstruacije) koje se javlja oko sredine ciklusa, traje obično 2 do 3 dana, oskudno, najčešće u vidu tačkica krvi koje žena primećuje na donjem vešu ili ulošku je fiziološko (normalno) krvarenje u periodu kada se dešava ovulacija (oslobađanje jajne ćelije) i naziva se periovulatorno krvarenje.

Izostanak menstruacije duže od 7 dana u odnosu na vreme kada se redovno javlja menstruacija, dovoljan je razlog da se prvo uradi test na trudnoću iz urina (kupuje se u svakoj apoteci), a potom se savetuje pregled kod ginekologa.

Izostanak menstruacije duže od tri redovna ciklusa (tri meseca) odnosno kod žena koje nemaju redovne cikluse, duže od 6 meseci je stanje koje nazivamo amenorejom. Kod žena u reproduktivnom dobu takav izostanak menstruacije zahteva otkrivanje uzroka i adekvatno lečenje. Sličan pristup je i u svim slučajevima kada menstruacija izostane u periodu dužem od 45 dana (oligomereja).

Svako krvarenje van uobičajne menstruacije (učestalo ili produženo menstrualno krvarenje) se smatra iregularnim i može biti uzrokovano različitim patološkim stanjima: hormonalni disbalans, dobroćudno zadebljanje sluzokože materice (hiperplazija endometrijuma), polipi sluzokože materice i cervikalnog kanala, upale grlića materice, ektopije i ektropije grlića (ranice), displazije epitela grlića materice (premaligne promene), miomi, vanmaterična trudnoća, maligni tumori grlića i tela materice. Iregularna krvarenja su svakako razlog da se poseti ginekolog i uradi kompletan ginekološki pregled radi otkrivanja uzroka krvarenja i pravilnog lečenja.

Bolne menstruacije (dismenoreja) koje remete kvalitet života žene mogu biti konstitucionalnog karaktera kada se ne može otkriti uzrok jake bolnosti, ali isto tako i znak oboljenja, na prvom mestu endometrioze. Obzirom da je endometrioza čest uzrok infertiliteta kod žena, pravovremeno postavljanje dijagnoze i početak lečenja su od velikog značaja.


Autor teksta:

Prim.dr sci med. Dejan Ninčić

specijalista ginekologije i akušerstva

Poliklinika Eurolab Novi Sad

Comments


bottom of page