Specijalista ginekologije objašnjava šta je urinarna inkontinencija i kako se leči

Jedan od problema koji danas značajno narušava kvalitet života žena svih generacija, a pogotovo žena srednje životne dobi koje su u naponu snage, jeste nevoljno mokrenje.


O njemu se na žalost često ćuti, krišom se nose rezervni donji veš, dnevni ulošci pa čak i pelene, kaže specijalista ginekologije i akušerstva prim. dr sci med Dejan Ninčić.

"Kao ginekolog koji se svakodnevno susreće sa pacijentkinjama koje imaju tegobe sa nevoljnim mokrenjem, znam koliko je teško nositi breme naizgled naivnih , ali tako devastirajućih problema bilo kog tipa urinarne inkontinencije", ističe doktor Ninčić.

Urinarna inkontinencija je svako nevoljno ispuštanje mokraće kojie se ispoljava, ne samo kao medicinski, već kao i socijalni i higijenski problem, koji značajno narušava kvalitet života žene.


Slabost mišića karličnog dna je osnovni uzrok tegoba sa nekontrolisanim mokrenjem koje se najčešće javlja kod žena posle 40. godine života, trudnica i porodilja. Ove tegobe se manifestuju kao potreba za hitnim mokrenjem (urgentna inkontinencija), nevoljnim umokravanjem prilikom fizičkog naprezanja, kašljanja, kijanja (stres inkontinencija) kao i njihova kombinacija. Takođe, slabost mišića karličnog dna je i vodeći uzrok spuštanja zidova vagine i spada materice, mokraćne bešike i završnog dela debelog creva kao i seksualnih disfunkcija.

Dr Ninčić kaže da postoji više načina da se pristupi ovom problemu.