Ginekološka ordinacija Novi Sad ginekolog dr Dejan Ninčić - urinarna inkontinencija
top of page

POLIKLINIKA

EUROLAB

Živite kvalitetno, postoji rešenje za urinarnu inkontinenciju!

Updated: Oct 23, 2020


Magnetna stolica



ŠTA JE URINARNA INKONTINENCIJA?

Urinarna inkontinencija je svako nevoljno ispuštanje mokraće kojie se ispoljava, ne samo kao medicinski, već kao i socijalni i higijenski problem, koji značajno narušava kvalitet života žene.


ŠTA UZROKUJE URINARNU INKONTINENCIJU ?

Slabost mišića karličnog dna je osnovni uzrok tegoba sa nekontrolisanim mokrenjem koje se najčešće javlja kod žena posle 40 godine života, trudnica i porodilja. Ove tegobe se manifestuju kao potreba za hitnim mokrenjem (urgentna inkontinencija), nevoljnim umokravanjem prilikom fizičkog naprezanja, kašljanja, kijanja (stress inkontinencija) kao i njihova kombinacija. Takođe, slabost mišića karličnog dna je i vodeći uzrok spuštanja zidova vagine i spada materice, mokraćne bešike i završnog dela debelog creva kao i seksualnih disfunkcija.


KAKO ŽENA MOŽE DA SMANJI TEGOBE SA NEVOLJNIM UMOKRAVANJEM?

Jačanjem mišića dna karlice.

Arnold Kegel, nemački ginekolog je davne 1948. godine prvi opisao način i značaj izvođenja vežbi jačanja mišića dna karlice koje su po njemu i dobile naziv Kegelove vežbe.

Najlakši način da naučite kako se vežbe pravilno izvode je da počnete da praktikujete , tokom akta mokrenja, prekidanjem mlaza mokraće. Ako uspete da prekinete mlaz mokraće grčenjem mišića međunožja, onda ste na pravom putu. Upravo te mišiće koje ste upotrebili da bi prekinuli mlaz mokraće su mišići koje moramo ojačati.


KAKO SE PRAVILNO IZVODE KEGELOVE VEŽBE?

Za početak je dovoljno da na WC šolji tokom akta mokrenja prekinete mlaz mokraće, čvrsto stežući mišiće na nekoliko sekudni i to ponovite 2-3 puta tokom mokrenja. Kada ste sigurni da znate koji su mišići bili zategnuti dok ste prekidali mokrenje, pristupamo sledećem koraku.

Nakon pražnjenja mokraćne bešike u sedećem, stojećem ili ležećem položaju pokušajte da zgrčite navedene mišiće i održite kontrakciju 5-10 sekundi , a onda polako opustite zgrčene mišiće. Ponovite nekoliko puta istu vežbu. Vremenom bi trebalo da je jednostavno i bez napora izvodite, najmanje tri puta u toku dana, uvek nakon pražnjenja bešike i nevezano za akt mokrenja. Dužina konrakcije treba da iznosi 5 do 10 sekundi, broj ponavljanja u jednom ciklusu vežbanja 10-15 kontrakcija, a broj ciklusa vežbi u toku dana bi trebalo da bude 3-4.

Na taj način ojačani mišići karličnog dna utiču na značajno smanjenje tegoba kod nekontrolisanog mokrenja i mogu da ublaže i uspore proces spada genitalnih organa kao i da poprave seksualnu funkciju te da pripreme pacijentkinje za dalje mere lečenja.


DA LI JE OPERACIJA JEDINI NAČIN LEČENJA URINARNE INKONTINENCIJE?

Naravno da nije.

Zahvaljući novim saznanjima i razvoju medicinske tehnologije danas su nam na raspolaganju moćne metode magnetne stimulacije mišića karličnog dna za lečenje urinarne inkontinencije i blažih oblika spada genitalnih organa primenom MAGNETOSTYM METODE, a za jačanje elastičnosti i snage zidova vagine kao i za popravljanje seksualnog funkcionisanja te izgleda intimnih delova, jedna od najefikasnijih metoda je tretiranje radiofrekventnim i ultrazvučnim talasima primenom najsavremenijeg aparata u oblasti estetske ginekologije EXILIS ULTRA FEM 360.


Exilis Ultra Fem 360



Autor teksta:

Prim.dr sci med. Dejan Ninčić

specijalista ginekologije i akušerstva

Poliklinika Eurolab Novi Sad


643 views0 comments
bottom of page