top of page

POLIKLINIKA

EUROLAB

PRP – TERAPIJA FAKTORIMA RASTA

Pronalazak epidermalnog faktora rasta (epidermal growth factor- EGF, kraće: growth factor-GF), za čiji pronalazak su 1986. godine naučnici Stenley Cohen i Rita LeviMotalcini dobili Nobelovu nagradu za medicinu,  je otvorio vrata za razumevanje načina na koji ćelije komuniciraju među sobom tokom ćelijskog rasta. Time je zauvek promenjen način posmatranja rejuvenacije (podmlađivanja i obnavljanja) kože, posebno u vezi formula po kojima se prave proizvodi za negu. GF je anti-aging sastojak koji pospešuje obnovu ćelija i zarastanje ožiljaka. On ima moćna regenerativna svojstva, što ima veliki značaj u prevenciji starenja kože. GF je vitalni protein u dermalnom sloju kože koji stimuliše proizvodnju kolagena.

Starenje je kompleksan biološki proces koji je genetski programiran, a faktori sredine i životne navike imaju snažan uticaj na ritam starenja i dužinu životnog veka. Starenje se ne može zaustaviti, ali se može usporiti. Uticaj faktora rasta na usporavanje procesa starenja je od izuzetnog značaja. Ćelije koje obiluju faktorima rasta i cirkulišu putem krvi krz čitav organizam su trombociti odnosno krvne pločice. Primena faktora rasta koji su izolovani iz trombocita , u medicini datira još od 1970. godine, a širu popularnost u estetskoj medicini je stekla putem medija tek 2009. godine zahvaljujući trendseterki Kim Kardašijan. Izolovanje faktora rasta iz trombocita se sprovodi specijalnim postupkom tretiranja krvi klijenta kojim se dobija autologa plazma bogata trombocitima, skraćeno PRP.

PRP je koncentracija trombocita u maloj zapremini plazme od preko 1.000.000 u 1 ml plazme, odnosno 2-6 puta veća koncentracija nego u krvi.

PRP je takođe koncentrat 7 glavnih faktora rasta za koje je dokazano da ih luče trombociti od kojih su tri najbitnija: PDGF-stimuliše umn ožavanje ćelija vezivnog tkiva, utiče na diferencijaciju stem ćelija velike snage kao i na neoangiogenezu – stvaranje novih krvnih sudova te aktivaciju fibroblasta i stvaranje novog kolagena. TGF snažno podstiče formiranja veziva , a EGF indukuje deljenje i sazrevanje ćelija i zaceljenje rana.

Upravo zbog iznesenih činjenica o mnogobrojnim blagotvornim uticajima faktora rasta koji se izoluju iz trombocita, PRP se danas veoma često koristi u estetskoj medicini dajući izvanredne rezultate u podmlađivanju kože i vraćanju tonusa, lečenju ožiljaka od akni i podsticanju ponovnog rasta kose. Može se kombinovati sa mezoterapijom, kada dobijamo i najbolje rezultate.

Potrebno je naglasiti da pravilno izvođenje laboratorijskih procedura dobijanja koncentrata trombocita i iz njih izolovanih faktora rasta je od neprocenjivog značaja za uspešnost PRP. Stoga se uvek preporučuje da klijent odabere sertifikovanog lekara za izvođenje ove procedure, koji prati sve faze PRP-a od vađenja krvi, laboratorijske obrade i konačno pravilne aplikacije dobijenog koncentrata faktora rasta.

Zvanični stav u smislu primene PRP zavisi od problema zbog kojih se klijent javlja u anti aging centar.

Intenzivni tretman koji je indikovan u slučajevima lečenja ožiljaka od akni podrazumeva 3 tretmana u toku jednog meseca sa pauzom između tretmana od 7-10 dana.

Za regeneraciju kože lica i vrata se preporučuju tri tretmana po šemi 0 (prvi tretman), nakon 6 nedelja drugi tretman i nakon 3-6 meseci treći tretman.

Za održavanje rezultata dobijenih PRP-om ili u cilju usporavanja starenja kože kao preventivna mera, preporučuje se za osobe starosti 30-40 godina, jedan tretman u dve godine. Za osobe starosti 40-50 godina jedan tretman godišnje ili u dve godine (zavisno od procene lekara o stanju kože), a za osobe starije od 50 godine obavezno jedan tretman godišnje.

U slučaju tretmana ćelavosti i pospešivanja rasta kose , preporučuje se 6 PRP tretmana sa pauzom između tretmana od 2 nedelje. Rezultati su fantastični.

  • Facebook
  • Instagram

© 2020 Poliklinika Eurolab. Laze Nančića 2, Novi Sad

 ☎ 064/825-8875, 021/632-2221

bottom of page