top of page

POLIKLINIKA

EUROLAB

ŠTA JE CELULIT?

Celeulit je pojava neravne kože sa izbočenjima i sitnim udubljenjima, koja stoga svojim izgledom podseća na narandžinu koru. Češće se javlja kod žena, počev od adolescencije pa sve do duboke starosti. Smatra se da 80 do 90% žena u nekom periodu svog života primeti pojavu celulita. Iako sa zdravstvenog aspekta nema veliki značaj, estetski momenat može da bude značajan problem.

Prema intenzitetu izraženosti promena na koži razlikujemo tri stepena celulita:

 

I stepen ili blago izražen celulit se ogleda u izgledu kože poput kore narandže sa 1-4 površinska uvlačenja  i lako neravne površine kože

II stepen ili srednje izražen celulit karakteriše 5-9 srednje dubokih uvlačenja kože, a površina kože izgleda kao neravna površina koja podseća na stari domaći sir

III stepen ili izraito izražen celulit karakteriše 10 i više dubokih uvlačenja kože koji joj daju izgled neravne površine dušeka

Tačan uzrok pojave celulita nije poznat, ali se veruje da nastaje kao posledica poremećaja odnosa potkožnog vezivnog i masnog tkiva. Kod žena trake vezivnog tkiva su usmerene verikalno u odnosu na površinu kože te je prilikom njihovog skraćivanja ćelijama masnog tkiva relativno lako da izbiju u površinske slojeve kože te da joj daju tipičan izgled za celulit. Kod muškaraca, vezivne trake  su više usmerene horizontalno i ukrštaju se tako da masno tkivo teže prodire u površinske slojeve kože i stoga je celulit značajno ređa pojava kod osoba muškog pola.

 

Ostali faktori (riziko faktori) koji uslovljavaju čestu pojavu celulita kod žena su hormonalne promene, poremećaj cirkulacije krvi i limfne drenaže kroz kožu, nakupljanje toksičnih produkata metabolizma usled manjka krvi i kiseonika i lošije limfne drenaže te starenje vezivnih i elastičnih vlakana kože i potkožnog tkiva.

 

Ne smemo zaboraviti ni uticaj genetskih faktora i predispozicije za stvaranje celulita, neadekvatne ishrane bogata mastima i šećerima, konzumiranje gaziranih napitaka i alkoholnih pića i pušenje. Iako je fizička aktivnost značajna za oblikovanje i lepu figuru tela, celulit se može javiti i kod izrazito fizički aktivnih žena. 

Nošenje uskog veša može da poremeti cirkulaciju krvi i limfe u donjim ekstrenitettima, što takođe dopinosi pojavi celulita.

NAJBOLJE TERAPIJE

vac prestige anticelulit eurolab polikli

VAKUUM DRENAŽA

Tokom tretmana vakuum aparatom koji traje 45 minuta, tretira se ceo donji deo tela uključujući stomak, zadnjicu , butine i listove. Minimalan broj koji se preporučuje kako bi se postigao željeni efekat je 10 tretmana. Anticelulit terapija vakuumom radi se svakog drugog dana od početka terapije. Maksimalan broj tretmana nije ograničen, individualan je u zavisnosti od stanja i stadijuma celulita.

  • Facebook
  • Instagram

© 2020 Poliklinika Eurolab. Laze Nančića 2, Novi Sad

 ☎ 064/825-8875, 021/632-2221

bottom of page